Dzień Tosta (National Toast Day) został zapoczątkowany w 2014 roku przez członków The Tiptree Words Bread Awards w Wielkiej Brytanii. Głównym celem tej organizacji jest promowanie sztuki pieczenia poprzez organizowanie konkursów czy specjalnych wydarzeń. Jednym z nich jest Dzień Tosta przypadający w ostatni czwartek lutego.
Tost to kromka pieczywa podpieczona w tosterze. Słowo „tost” pochodzi od łacińskiego słowa „tostum” i oznacza „spalić” lub „przypalić”. Spieczonym pieczywem zajadano się już w Cesarstwie Rzymskim ale pierwsze prawdziwe chleby tostowe zaczęto wypiekać w II połowie XVIII wieku we Francji i Holandii. Jednak toster wynaleziono dopiero pod koniec XIX wieku. Pierwsze domowe tostery z czasomierzem i sprężynką, dzięki której upieczony chleb sam wyskakiwał to czasy międzywojenne. W roku 1925 powstał Toastmaster.
Dzień Tosta można obchodzić wszędzie. Jak w przypadku innych nietypowych świąt kulinarnych najlepszym rozwiązaniem na świętowanie tego dnia jest po prostu dobra zabawa w kuchni i przyrządzenie pysznych tostów. Zaletą tego spieczonego chleba jest to, że można położyć na nim praktycznie wszystko – wszystko zależy tylko od tego kto co lubi.